2022-04-22 14:00:24• hírek • Bede Emőke

Taroltak a radarok: több tucat gyorshajtót mértek be a Szatmár megyei rendőrök

Főképünkön a radarpisztoly használat közben. Archív felvétel.
Főképünkön a radarpisztoly használat közben. Archív felvétel.

Április 21-én a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség közlekedésrendészeti osztályának munkatársai az átlagosnál jóval nagyobb létszámban vonultak terepre annak érdekében, hogy lefüleljék a megengedett sebességet túlhaladó vagy szabálytalanul előző autóvezetőket.

A 25 közlekedési rendőr nyolc, fix radarral felszerelt járművel pásztázta a megye legforgalmasabb útszakaszait, de nem hagyták az irodában a nehéztüzérségnek számító TruCam radarpisztolyt sem.


Az LTI 20/20 TruCam 2018-ban kezdte meg szolgálatát a szatmári közlekedési rendőröknél. Mint akkor a helyszíni bemutatón kiderült, a HD minőségben rögzítő kamerával felszerelt radarpisztoly akár 1200 méterről is be tudja mérni a gyorshajtókat, rögzíti a rendszámot, mi több, a sofőr arcjegyeit is, de a beépített GPS-nek köszönhetően a drága fénykép elkészültének helyét is azonnal rögzíti. A sebességmérést a készülék lézeresen oldja meg, és mindehhez alig 0,33 másodpercre van szüksége. Azaz sokkal kevesebb idő alatt méri be a gyorshajtókat, minthogy azok reagálhatnának a radarra figyelmeztető detektorok jelzésére. A piac egyik legmodernebb készülékéhez híven, a TruCam egyszerre több autót is be tud mérni, sőt a motorosok sincsenek biztonságban, ugyanis őket is lencsevégre tudja kapni. A mindössze másfél kilós, csepp- és porálló radarpisztoly 320 km/h sebességig képes mérni, a sebességet pedig +- 2 km/h-s pontossággal állapítja meg.





A csütörtöki nap végére a közlekedésiek összesen 99 pénzbírságot szabtak ki, melyeknek értéke meghaladja a 25.000 lejt, illetve kiegészítő intézkedésként 26 autóvezetői engedélyt fel is függesztettek.


A rendőrség ismételten arra kéri a sofőröket, hogy vezessenek óvatosan, tartsák be a megengedett sebességhatárokat, illetve a gyalogátjárók közelében fokozott figyelemmel közlekedjenek. Annál is inkább, mivel a húsvét időszakában különösen nagy forgalomra lehet számítani. Azon tanácsukat pedig, hogy ittasan ne induljanak útnak, nem csak az autósoknak, de a gyalogosoknak és kerékpárosoknak is érdemes megszívlelni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: